Open Kerkendag 2019

zondag, 2 juni, 2019 - 13:00 tot 18:00

Voor de twaalfde keer openen in gans België heel wat historisch waardevolle kerken hen deuren. In Geel nemen de Sint-Lambertuskerk in Bel en de Sint-Dimpnakerk weer deel.

Sint-Lambertuskerk Bel (14u - 18u)

De robuuste toren van de Sint-Lambertuskerk in Geel-Bel staat er sinds 1500. Buiten een mooi interieur bevat de stemmige kerk ook 2 historische orgels: het Bremser-orgel uit de 17° eeuw alsook een nieuw koororgel met pijpwerk uit de 19° eeuw.

Magda Boons, stadsgids, een geboren en getogen Bellenaarster, vertelt tijdens de doorlopende gratis rondleidingen over  de grote en kleine geheimpjes die verweven zijn met de kerk van Bel en zal u ongetwijfeld boeien met gekende en ongekende verhalen. Meer dan wie kent zij de geschiedenis van pastoors, onderwijzers, Toontje, de catechismus, de gebruiken van vroeger en nu.

Om 15u, 16u en 17u heet Joël Hooybergs u van harte welkom. Hij is orgeldeskundige en zeer vertrouwd met het orgel van Bel. N.a.v. de restauratie in 2013 publiceerde hij hierover een lijvig boek. De deuren van het orgel staan wagenwijd open en je kan er van dichtbij kennis maken met het pijpwerk, met de blaasbalgen, met de mechaniek van destijds ...Ter illustratie brengt hij streepjes orgelmuziek.

Ook een bezoekje aan de klokken in de toren is mogelijk, met een gratis panorama over Bel.

Sint-Dimpnakerk (13u - 17u)

In de Sint-Dimpnakerk staan de Vlaamse topstukken centraal. Naast de spotlight die al op het Sint-Dimpnaretabel staat, in het kader van Vlaamse Meesters in Situ, worden ook het Passie- en Apostelretabel en de Merodekes toegelicht door de stadsgids. Rondleidingen starten om 13u, 14u, 15u en 16u en zijn volledig gratis.

 

Locatie: 
Dienst toerisme en stadsanimatie, Markt 1, 2440 Geel
Meer info
Telefoon: 
014 56 63 80