ambachtenfestival ‘Kempen Kraft’: eeuwenoude stielen met een hedendaagse twist

zondag, 28 april, 2019 - 10:00 tot 18:00

De 19de editie van Erfgoeddag focust met het jaarthema ‘Hoe maakt u het’ op vakmanschap. Op zondag 28 april kun je op verschillende locaties vaklieden aan het werk zien. In Geel organiseren k.ERF en het Gasthuismuseum het éénmalige ambachtenfestival ‘Kempen Kraft’ waarbij specialisten tonen hoe eeuwenoude stielen vandaag een verrassend nieuwe invulling krijgen. Kijken mag, handen uit de mouwen steken ook! Er zijn demonstraties én workshops.

Oude technieken, modern toegepast, dat is de inzet van het Kempense erfgoeddagfestival ‘Kempen Kraft’. Op 28 april zullen op de site van het oude gasthuis in Geel verschillende Kempense vakmensen hun meesterschap tonen en toelichten. “We hebben in de Kempen vaklieden wonen die echt top zijn in wat ze doen. Vaak werken ze in alle stilte in hun atelier maar op Kempen Kraft tonen ze hun kunnen graag aan het brede publiek”, vertelt Thomas Ceusters van erfgoedcel k.ERF. “Zo verwelkomen we Prisca Van Dessel uit Mol, een ontwerpster en tekenaar van wapenschilden en adelbrieven. Zij is één van de twee officiële heraldische tekenaars die van de Raad van Adel de Belgische adelbrieven mag schrijven. Ook koperslager Theo Alofs uit Dessel is van de partij. Al decennialang is hij binnen Vlaanderen maar ook ver daarbuiten actief als dé expert voor alles wat met koper te maken heeft. Een jong gezicht is Yannick van The Dude Beard Products. Hij maakt organische verzorgingsproducten voor baarden. Een andere topper in haar vakgebied is Jeanny Bouwen van mandenmakerij De Ratelaar. Hetzelfde geldt voor edelsmid Claire Dries, steen- en letterkapper Herman Bijnens, mozaïekmaakster Mieke Ceusters en experte in het wecken van groenten en fruit Cris Rutten. Er schuilt echt veel talent in de Kempen!”

De oude stielen worden niet enkel getoond. Wie wil, mag zelf de handen uit de mouwen steken tijdens de vele workshops. “We zochten en vonden enkele jonge mensen die op een hedendaagse manier met hun vakmanschap wonderlijke dingen doen”, licht Thomas toe. Zo illustreer je bij Ruth Mentens katoenen draagzakken, Annelies Vanherck leert je graveren, de creatieve duizendpoten van NooKs tonen hoe je een botanisch glasraam maakt of een pennenzak en kaartjes decoreert. Beeldhouwen kan bij Marijke Verlinden, ’t pASSt vzw komt kaarsen maken, Lidy Jennes macramé sleutelhangers. Alle workshops zijn gratis. Het aantal plaatsen per workshop is wel beperkt. Als je zeker wil zijn van een plaats, schrijf je dan vooraf in via www.erfgoedcelkerf.be/kempenkraft of contacteer erfgoedcel k.ERF.

Alles op Kempen Kraft is artisanaal en lokaal, ook de catering. Dokter Wesley-Jan Hoppe van Het Hoppitaal stelt zijn gamma aan ambachtelijke bieren voor. Teute Gerard stookt en kookt ter plaatse en zorgt voor lekkere stoverij uit vuurschalen. De ganse dag kunnen bezoekers genieten van proevertjes uit een Kempense lemen bakoven.

Het ambachtenfestival ‘Kempen Kraft’ n.a.v. Erfgoeddag gaat door op de site van het Oude Gasthuis, een 15e-eeuwse parel in hartje Geel. “Geen toeval,” vult Thomas Ceusters aan, “op deze site vind je nog veel sporen van vakmanschap dat met glorie de tand des tijds doorstond”. De site herbergt het Geelse Gasthuismuseum waar gidsen een ganse dag rondleidingen geven. De demonstraties en workshops gaan door in het museum, de oude Gasthuisschuur en in de binnentuinen.

Meer weten en praktisch?

·         Zondag 28 april, van 10 tot 18 uur

·         Locatie: Gasthuismuseum Geel, Gasthuisstraat 1, 2440 Geel

·         Toegang tot de site en deelname aan de workshops is gratis

·         Ontdek de deelnemende vaklieden op www.erfgoedcelkerf.be

·         Schrijf je in voor één of meerdere workshops op www.erfgoedcelkerf.be/kempenkraft

·         Een ruim aanbod voor kinderen. Veel workshops kunnen ook voor kinderen +9 jaar.

·         Blijf op hoogte via de facebookpagina van k.ERF

·         Vragen? info@erfgoedcelkerf.be, 0473 60 13 04 (Thomas Ceusters)

Locatie: 
Gasthuismuseum, Gasthuisstraat 1, 2440 Geel
Meer info