Europa in je bed

Je kan er ondertussen niet meer naast kijken: Dienst Toerisme & Stadsanimatie is op zoek naar gastgezinnen! Om de vijf jaar worden namelijk de Eurofeesten georganiseerd, een weekend vol spetterende optredens, een gezellige internationale markt, een uitdagend Spel Zonder Grenzen en nog veel meer. Delegaties uit verschillende Europese landen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de activiteiten en om hen volledig onder te dompelen in een Geelse sfeer, worden ze ondergebracht in gastgezinnen. Je hebt vast 101 praktische vragen over hoe dit juist in z’n werk gaat, maar met deze blog willen we vooral een antwoord bieden op de vraag “Is het iets voor ons?”. Daarom polsten we bij gastgezinnen uit 2012 naar hun ervaringen.


Waarom heb je in 2012 besloten gastgezin te worden?

Familie Gorik – Huyskens: Op vraag van de parochie St.-Amands hebben we bij één van de vroegere edities de rol van gastgezin opgenomen. We huisvestten toen een Hongaarse muzikant. Samen met zijn collega en diens gastgezin hebben we ons gedurende vijf dagen rot geamuseerd. In 2012 hadden we opnieuw de tijd en de ruimte om ons huis open te stellen voor enkele Europese gasten. Deze keer waren het twee Ieren: Seamus en Paddy. Ook met hen hebben we de Eurofeesten heel intens beleefd. Je neemt anders deel aan het gebeuren dan een gewone toeschouwer die louter één of andere activiteit meepikt. Je leert de cultuur van je gasten beter kennen en andersom pikken zij wat mee van de Vlaamse, Geelse cultuur.

Familie Huysmans Lemmens: We waren de jaren voordien al gastgezin geweest voor studenten van de Hik en op vraag van onze buurman Jos Moons ook voor balletdanseressen uit Czestochowa (Polen) en dat was telkens een positieve ervaring.

Familie Belmans – Appels: We waren in 2007 al eens gastgezin en hebben dit zeer positief ervaren. Wij wilden dan ook meer contacten leggen met Portugezen en besloten er dus opnieuw voor te gaan.

Familie De Peuter – Kerckhofs: Ons werd gevraagd in 2012 om gastgezin te worden omdat wij al vanaf het begin van de Europese feesten (in 2002) gastgezin zijn geweest. Het is ondertussen een 5-jaarlijkse gewoonte geworden!

Heb je een speciale band met het land van je gasten of je gasten zelf?

Familie Gorik - Huyskens: Ierland en de Ierse geschiedenis heeft ons altijd gefascineerd. De Eurofeesten bieden je ook de kans om een andere, misschien minder gekende, cultuur te leren kennen of je bestaande kennis verder uit te diepen. Je reflecteert bovendien automatisch over je eigen samenleving. Als het klikt met je gasten bouw je een band op die de Eurofeesten overleeft en overstijgt.

Familie Huysmans Lemmens: De balletgroep komt elke twee jaar in de paasvakantie terug en ze brengen voorstellingen in de Kempen ten voordele van een Pools kinderziekenhuis. Ondertussen hebben we de Poolse meisjes toch reeds meerdere keren te gast gehad. Onze dochter was als klein meisje altijd zo onder de indruk van die voorstellingen dat ze ondertussen ook al zelf vier jaar aan ballet doet.

Familie Belmans – Appels: Een nichtje van ons woont in het noorden van Portugal en daar is de voorliefde voor die streek begonnen. Wij gaan heel veel naar Portugal op verlof, ondertussen ook in andere streken, en ook onze gasten in 2007 kwamen uit dit prachtig land. Het is onze favoriete vakantiebestemming en we ontdekken steeds een beetje meer van het land.

Familie De Peuter – Kerckhofs: Wij hebben nog steeds een zeer speciale band met onze Spaanse gasten, zowel deze van 2012 als alle meisjes die al bij ons geweest zijn voor 2012. Dit zijn dan ook vriendschappen die je smeed voor het leven!

Wat is je leukste herinnering aan de Eurofeesten van 2012?

Familie Gorik – Huyskens: Tussen pot en pint elkaar verhalen en moppen vertellen. Samen de streek verkennen. Samen deelnemen aan de brede waaier aan activiteiten. Elkaar woorden uit de eigen taal leren. Je vriendenkring uitbreiden.

Familie Huysmans Lemmens: De verbroederingsavond van St Dimpna op het Leonardocollege omdat wij toen niet enkel de gasten hebben leren kennen maar vooral ook onze eigen buren uit St Dimpna én de avond toen onze gasten ons Nele een Poolse ‘make over’ hadden gegeven.

Familie Belmans – Appels: Het slotfeest op de Markt: het was snikheet en de Markt stond helemaal vol, maar de sfeer was geweldig! Ondertussen ken je iedereen ook al wat beter, ook van de andere delegaties, dus dit was gewoon 1 groot feest.

Familie De Peuter – Kerckhofs: Dat er een plezante en goede sfeer was voor ALLE Geelse inwoners.  Ook zaten we 's avonds in groep op terras: wij leerden de Spanjaarden Nederlands en zij leerden ons Spaans, met bijhorende lachsalvo’s. Het Spel Zonder Grenzen waar alle landen streven naar de eerste plaats is ook telkens de max!

Heb je nog contact met je gasten van 2012?

Familie Gorik - Huyskens: Jawel, grotendeels via facebook. We gaan hen zeker en vast bezoeken.

Familie Huysmans Lemmens: Af en toe een ‘vind ik leuk’ op facebook en we hebben nog steeds een goed contact met één van onze Special Olympics atleten uit Ierland, Tom. Die belt ons regelmatig en we zijn hem in de kerstvakantie gaan bezoeken, gratis Engelse les voor onze kinderen.

Familie Belmans – Appels: Wij zijn die mensen weleens gaan bezoeken in Portugal en ook onze gasten van 2007 hebben we bezocht. Verder worden er verjaardagskaarten en kerstkaarten uitgewisseld.

Familie De Peuter – Kerckhofs: Wij hebben nog bijna met iedereen contact, dit is nu wel veel gemakkelijker dan in het begin. In het begin belden we nog naar Spanje via een vriend die Spaans kon spreken. Zo zijn we dan ook twee keer zelf naar onze Spanjaarden gegaan wat ook echt een hele belevenis was. Zoals we daar paella hebben gegeten kan je nergens eten! Nu gebeurt alles via Facebook en Google vertaler wat de communicatie wel vergemakkelijkt. Ook kennen de jongeren ondertussen al veel beter de Engelse taal.

Welke tip zou je aan nieuwe gastgezinnen willen meegeven?

Familie Gorik – Huyskens: Gastgezin spelen is meer dan een kamer of bed ter beschikking stellen. Als je de deelnemers met de typische Kempische gastvrijheid ontvangt, maak je misschien vrienden voor het leven.

Familie Huysmans Lemmens: Je kan gerust gastgezin zijn ook al heb je nog werkverplichtingen. Er ontstaat op zo’n korte tijd telkens zo’n goede sfeer tussen de gastgezinnen onderling, dat er altijd wel een bereidwillige chauffeur of wat dan ook te vinden is. Laat je dus niet afschrikken als je niet de volledige periode vrij bent. Bovendien krijg je vanuit Stad Geel de nodige steun als er ergens een praktisch probleem opduikt.

Familie Belmans – Appels: Onbekend is onbemind, maar als je je openstelt voor deze nieuwe ervaring, is het enorm leuk en leerrijk om kennis te maken met de cultuur en gewoontes van andere volkeren. En ook binnen Geel hebben we nieuwe mensen leren kennen.

Familie De Peuter – Kerckhofs: De tip die wij jullie kunnen geven is dat meedoen een hele ervaring is voor gans het ganse gezin. Zowel voor jonge gezinnen, gezinnen met jonge kinderen, als oudere gezinnen: het is voor iedereen een enorme levenservaring, telkens weer opnieuw! Niet meedoen is voor ons geen optie meer.


Helemaal overtuigd? Geef je dan snel op als gastgezin voor dit jaar! Blijf je toch nog zitten met een paar van die 101 praktische vragen? Duid dan op het formulier aan dat je graag meer informatie wenst en wij nemen zo snel mogelijk contact op.