Gasthuismuseum

Gasthuismuseum Geel

Geschiedenis van de gezinsverpleging

Het Gasthuismuseum bevindt zich in de oude gasthuis- en kloostergebouwen van de zusters Augustinessen. De oudste delen dateren uit de 15de eeuw. Het is een uitgelezen plek om kennis te maken met het dagelijks leven in een gasthuis en met het bestaan van de gasthuiszusters.

Het gasthuis komt tot leven

De gasthuiszusters dwalen als het ware nog door de bakkerij, de keuken, het washuis en de andere ruimtes. Ook het kloostergebouw, waar de woon- en werkvertrekken van de zusters waren ondergebracht, lijkt elk moment opnieuw tot leven te kunnen komen. De gasthuiskapel is het oudste gebouw van het complex en kende een bewogen geschiedenis. Hier bevond zich de eerste van drie ziekenzalen, waarvan één volledig is gewijd aan Sint-Dimpna en de Geelse verpleging van geesteszieken.

Voor groot en klein

Tijdens een individueel bezoek kan je gebruik maken van een audiogids om op eigen tempo het museum te ontdekken. Wie in groep op bezoek komt, kan vooraf een rondleiding boeken. Je wordt dan begeleid door één van de museumgidsen die je gepassioneerd vertellen over de bewogen geschiedenis van het oud gasthuis.

Schoolbezoeken

Scholen die een bezoek willen brengen, hebben de keuze uit verschillende pakketten, zoals museumspelen voor het secundair onderwijs. Voor het lager onderwijs is er een fotozoektocht en een denk- en doespel. De allerkleinsten leren het museum kennen aan de hand van de verhalenkoffer met leuke opdrachten van Merten, een vondeling die naar het gasthuis van Geel gebracht werd. Dankzij het familiespel is een museumbezoek dan ook een aanrader voor een uitstap met de kids.

Moord in het Gasthuismuseum

Fan van mysterie? Trek dan je detectivekostuum aan en los de moord in het Gasthuismuseum op. Zoek in het museum naar de moordplaats, het moordwapen en... de moordenaar. Dit leuke spel kan individueel, met je familie of in groep gespeeld worden.

Openingsuren

Van 1 oktober tot 1 april

  • Van donderdag t.e.m. zondag van 13:30 uur tot 17:00 uur

Van 1 april tot 1 oktober

  • Van woensdag t.e.m. zondag van 13:30 uur tot 17:00 uur

GROEPEN: enkel op afspraak, van dinsdag t.e.m. zondag,  voor- en namiddag en nocturnes.

 Het Gasthuismuseum is steeds gesloten op

  • Maandag en dinsdag
  • Wettelijke feestdagen tussen 01/10 en 01/04
  • Van 24 december tot en met 2 januari