Sint-Dimpnakerk

Sint-Dimpnakerk

De Sint-Dimpnakerk, gebouwd in de periode 1349-1570, is een prachtig voorbeeld van demergotiek. Op amper een kilometer van het marktplein, bevindt zich één van de mooiste kerken van Vlaanderen! Oorspronkelijk werd ze opgericht als bedevaartskerk en zonder twijfel is de kerk één van de mooiste en belangrijkste herinneringen aan het unieke verleden van de Barmhartige Stede.

Begraafplaats van de Heilige Dimpna

Volgens de legende van de heilige Dimpna werden de Ierse koningsdochter Dimpna en haar biechtvader Gerebernus op deze plek begraven nadat ze werden vermoord. 

Vlaamse topstukken

Maar liefst 5 van alle 398 Vlaamse “topstukken” kan je in de Sint-Dimpnakerk terugvinden. Enkel cultuurgoederen die als zeldzaam en onmisbaar worden bestempeld komen op deze lijst terecht. Vooral de retabels (een wand van schilder- of beeldhouwwerk tegen de muur boven een altaar) blinken daarbij uit. Het Sint-Dimpnaretabel en het Passieretabel stonden al een tijdje op de lijst en recent werd daar ook het Apostelretabel aan toegevoegd. De andere “topstukken” van de Sint-Dimpnakerk zijn de ‘Merodekes’, twee schilderijtjes toegeschreven aan de Haarlemse schilder Jan Mostaert, geschilderd omstreeks 1525. Deze pareltjes kan je bewonderen in het ‘secreet’, een kamertje in de kerk dat tot voor kort voor het publiek verboden terrein bleef, maar nu een aantal kerkschatten herbergt die er fraai worden tentoongesteld. Ook het renaissance praalgraf van de familie de Merode is een absolute blikvanger.

Bezoek de Sint-Dimpnakerk

De Sint-Dimpnakerk is van 1 april tot en met 30 september toegankelijk op dinsdag en donderdag tot en met zondag van 14u tot 17u. Ook op 1 en 2 november zal de kerk geopend zijn van 14u tot 17u. De kerk is vrij toegankelijk voor individuele bezoekers. Een gidsbrochure over de kerk en haar vele kunstschatten is ter plaatse verkrijgbaar aan € 3,5.

TIP: Onderneem met een gids de klimpartij tot nét onder de nok van de nooit voltooide toren. Samen met een wandeling over de gewelven beleef je een speciale ervaring. Deze unieke belevenis wordt bekroond met een wijde blik op de omgeving!

Sint-DimpnakerkSint-DimpnakerkSint-DimpnakerkSint-Dimpnakerk
Sint-DimpnakerkSint-DimpnakerkSint-DimpnakerkSint-Dimpnakerk (©Kristof Donné)
Sint-Dimpnakerk (©Kristof Donné)Sint-Dimpnakerk (©Kristof Donné)