Lourdesgrot Ten Aard

Lourdesgrot Ten Aard

De grot van Ten Aard heeft haar naam niet gestolen, want ze is gemaakt naar het beeld en de gelijkenis van die van Lourdes. Ze kwam er door de tweede pastoor van Ten Aard, Jan Hendrik Nuyens (1879-1887). Hij kocht in 1879 een stuk grond van 63,88 are in het centrum van de Nieuwe Aard.

Opbouw, opening en succes

Een Arendonkse metser begon in 1980 met de bouw van een replica van de grot van Lourdes. Dit deed hij in opdracht van de pastoor. Rond de grot werd er een park aangelegd met eiken, beuken, epicea’s, lork en schaarhout. In juli werd de grot plechtig ingewijd door 1.500 bedevaarders uit Geel en omstreken. Zo werd het gebied ook wel het “Kempische Lourdes” genoemd. In 1887 verhuisde de pastoor, maar het bleef nog wel zijn eigendom. In 1900 schonk hij het domein aan de parochie. De grot wordt vaak bezocht op de derde zondag van elke maand, vooral in mei en juli.

Vernieuwing van de baan Turnhout-Diest

In 1934 werd de baan Turnhout-Diest vernieuwd. De oude draaibrug op Ten Aard werd vervangen door een nieuwe hogere en vaste brug. Het oude tracé van de weg moest veranderd worden, dus moest het erf een deel (10,23 are) afstaan. Van het terrein blijft er nu nog 53,65 are over.